Sportfiske

651103-sport-fishing

Sportfiske är all fiske som inte sker kommersiellt utan enbart för att man främst njuter av stunden i naturen. Det finns flera typer av sportfiske vilka är kategoriserade utifrån hur fisket går till. Några av de vanligare är:

Spinnfiske

En av de vanligaste varianterna av sportfiske. Fisket sker med hjälp av ett ”kastspö” som är ett fjädrat spö. Längst ut på reven fästes ett drag, gigg, spinnare eller annat som ska locka fiskarna att hugga. Genom att föra spöet snabbt framåt, i en bågformad rörelse, kastas reven och draget iväg. Sedan rullas reven sakta in vilket gör att draget rör sig i vattnet som en mindre fisk för att locka de större att hugga.

Spinnfiske utförs både från brygga, från land och från båt. Inom Spinnfiske finns även Trollning vilket är ett slags fiske som sker efter en båt. Den som fiskar kastar i draget och håller sedan fiskespöet medan båten sakta kör framåt. Genom detta behöver inte upprepande kast göras för att fånga fisken då draget hela tiden framförs i vattnet en bit efter båten.

Mete

Den absolut enklaste formen av sportfiske är mete. Med ett spö, en fiskelina och en krok kan metet utföras. Oftast brukar även ett flöte användas även om detta inte är något måste. Mete sker vanligvis efter mindre fiskar så som exempelvis mört eller abborre. På kroken fästes det mete som ska locka fiskarna att äta och därmed fastna på kroken. Några vanliga meten är majs, mask och deg som är gjord av vatten och mjöl.

Flugfiske

Detta är en av de mer avancerade inriktningarna inom sportfiske. Det som ska få fiskarna att hugga är en imitation av en fluga som fästes på fiskelinan. Det går att fiska en mängd fiskarter med flugfiske men några av de mer vanliga är harr, röding och havsöring.

Havsfiske

Det här är ett fiske för de som söker den riktigt stora fångsten. Principen är i grunden den samma som i de övriga typerna inom sportfiske men med den skillnaden att utrustningen skiljer en del. Exempelvis har man spön med mer avancerade kullagerrullar vid hajfiske. Detta eftersom motstånden blir betydligt hårdare.

Pimpling

Pimpling är ett fiske som sker på frusna sjöar. Ett litet hål borras upp i isen varpå fiskelinan med mete och krok sakta förs ner i vattnet. Det är visserligen även fullt möjligt att använda pimpelspön och fiska från exempelvis bryggor men de flesta förknippar pimpling just med fiske genom dessa hål i isen. Ett speciellt fiskespö används som är betydligt kortare än övriga inom sportfiske. Detta kallas för pirk eller pimpel.