Ut och pimpla till vintern

      Kommentarer inaktiverade för Ut och pimpla till vintern

Vinter betyder något väldigt specifikt för fiskare: pimpla. Har man aldrig gjort detta tidigare finns det några saker som borde veta innan man ger sig ut. Här följer några praktiska tips för nybörjarpimplaren.

Att vara ute på isen

För att kunna vara säker ute på isen gäller det att noggrann och uppmärksam. Tjockleken på isen bör alltid vara minst en decimeter. Man måste också kontrollera detta på nytt om man flyttar från en del till en annan då tjockleken kan variera en hel del. Var dessutom aldrig ensam ute på isen och bär alltid ett par isdubbar på utsidan av jackan. I de flesta fall duger ett par skor alldeles utmärkt för att ta sig ut på isen, men ett par skridskor kan naturligtvis även fungera alldeles utmärkt.

Rätt kläder för pimpling

De vinterkläder vi drar på oss när vi ger oss ut på stan eller liknande kommer i regel inte duga när man ska pimpla. Anledningen till detta är att man inte rör på sig och håller därför värmen sämre. Skaffa helst ett riktigt underställ, ett isolerande lager ovanpå det, avslutat med jacka och täckbyxor som skyddar mot både vind och väta. Varma skor och sockar kommer man också vara väldigt tacksam för en stund in i pimplingen.

Vilka fiskar står på menyn?

När man pimplar är det i regel abborre man talar om. De är i de flesta fall de enklaste fiskarna att fånga denna tid och med denna metod. Alla svenska tävlingar i pimpling gäller enbart abborre. Men ibland kan man även fånga gös, lake, gädda eller till och med regnbåge när man pimplar. Och ger man sig av till fjällen kommer faktiskt röding vara den vanligaste fångsten.