Fiskar i hemmet

      Comments Off on Fiskar i hemmet

aquarium_fish_goldfish

Det blir alltmer populärt att skaffa sig ett akvarium hemma med fiskar i alla dess former och färger. Det är otroligt lugnande att se dessa som simmar omkring i vår annars så stressiga vardag och idag finns så många olika urval av akvarier och tillbehör så de passar alla oavsett den stil man har hemma.

Ditt akvarium blir också en häftig inredningsdetalj och på nätet hittar du allt du behöver för att komma igång. Du kan i lugn och ro, botanisera bland olika akvarier, foder och tillbehör och sedan få dem levererade hem till dörren.

Börja med att fundera på vilken sorts fiskar du vill ha, ta reda på mer om vad de behöver och vilka fiskar som passar tillsammans. Det tar lite tid att ha fiskar och det kräver kunskap för att kunna sköta om dem på bästa sätt. På djurskyddets hemsida kan få tips om vad man ska tänka på. Det är bland annat viktigt att anpassa akvariets volym, yta och djup efter hur stora och hur många fiskar man har. Du bör inte ha mindre än 40 liter i ditt akvarium.

Temperaturen i akvariet kan också skilja mellan olika fiskarter, även vattenkvalitet, ph-värde och salthalt. Luftpumpar och rening måste också anpassas efter art och antalet fiskar likväl som bottenmaterialet och den övriga inredningen ska motsvara det som finns i fiskens naturliga miljö. Fiskarna måste få möjlighet att söka skydd och kunna gömma sig för att må bra och en sida på akvariet skall dessutom vara skyddad från insyn. Olika fiskar kräver dessutom olika foder, olika mängd på foder och hur ofta de ska matas. Du kan läsa mer om hur du tar hand om dina fiskar på Jordbruksverkets hemsida.

När du väl kommit igång med ditt akvarium så är det dags att njuta av harmonin och lugnet det för med sig. I många hem med akvarium så får faktiskt tv apparaten fortsätta vara avslagen och akvariet får fungera som levande bildspel och avslappning.